Skydda huden med kläder

Det är bra att undvika solen så mycket det går när sommarstrålarna är som hetast. Även med starka solskyddslotions skyddar du inte huden mot den cancerform som är farligast.

22050-couple-beachVisst är det härligt när sommaren kommer och fräknarna viskar om en kommande frisk och ungdomlig bränna? Det tycker nog de flesta som ligger ute i solstolar med ett stort glas iste i handen. Med en bränna ser man ju så pigg och fräsch ut, sminket blir nästan onödigt och man vågar bära kläder i starkare färger. Modet går i vågor men ofta är solbrännan ett stående inslag i modemagasin och på reklampelare. Det vi inte tänker på är att modeller mycket noga skyddar sin hud (sitt levebröd) och sällan solar. I stället är det både smink och retusch som gör jobbet, brännan är måhända inte äkta rent tekniskt men den finns där och dessutom förmodligen mer jämn än en verklig. Framförallt är modellernas fejkbrännor betydligt säkrare än en riktig sommarbränna, skapad en het dag på stranden – med eller utan solkräm.

Solskydd inte alltid tillräckligt

Solkräm har nämligen inte ett hundraprocentigt skydd, meddelas det i Metro. Även om du så ser till att smörja in dig en hel dag med stark SPF så skyddar du inte huden mot de farligaste strålarna – de som bidrar till hudcancer och närmare bestämt malignt melanom.

”Gamla hederliga skydd som solhatt och täckande kläder är det enda som egentligen skyddar mot hudcancer”

För att skydda dig mot hudcancer räcker inte ens solskyddsfaktor 50, även om du inte får en röd och besvärande bränna. Däremot luras du av din till synes oskadade hy och sitter ute både längre och med mindre klädesplagg som skydd. När du dessutom smörjer in din hud gång på gång med den ofta tunga och klistriga solskyddsfaktorn, får du i dig kemikalier som det i många fall inte finns forskning på. Det vill säga, vi vet inte vad för effekt som ämnena i solkrämen ger oss om 20 till 40 år. Många krämer innehåller ämnen som titandioxid och zinoxid – UV-filter som är godkända av EU och som reflekterar bort det ultravioletta ljuset. Vi har dessutom redan skrivit om hur smink kan skydda ansiktet ytterligare, mot bränna och strålar.

Här är bättre skydd om du vill känna dig trygg i sommar:

  • Solhatt
  • Täckande kläder
  • Parasoll
  • Mindre tid i solen
  • Inomhus under solens varmaste och intensivaste timmar på dagen
Scroll to top