Dofta rätt – välj rätt parfym

Vi har tidigare skrivit lite om att rätt doft ska matcha dig, din personlighet och din stil. Och detta står vi fast vid. En personlig och utstickande stil ska gärna ha kombineras med en personlig och utstickande, men fortfarande god och fin, doft. Precis som din stil, även om den sticker ut och är personlig ska den ändå vara snygg. Du kan hitta en mängd personliga stilar, och olika parfymer att kombinera dem med online på www.stylepit.se.

Det är inte bara vi som anser att en doft definierar dig personligen heller. DN har pratat med några riktiga ”parfymnördar”, som de själva uttrycker det, och det här är vad en av dem har att säga om parfym:

Doft påverkar hur vi känner oss, hur vi uppfattar andra, vad vi tycker om eller inte, vem vi attraheras av, vad vi minns. Vilka dofter man aktivt väljer åt sig själv är djupt psykologiskt. Parfym är ett sätt att definiera sig själv, både för sig själv och för andra. Vi ska inte underskatta doftens kraft. Olika dofter har en fascinerande förmåga att aktivera minnen och känslor och kan användas i terapi för att aktivera hjärnan. Dofter kan framkalla fysisk smärta, eller njutning, när man till exempel hittar en tröja som bär doften av en person. De kan också få oss att känna oss bekväma i ett land, men inte i ett annat.

Hur analyserar man dofter?

Det handlar om sillage, toppnoter, hjärtnoter och basnoter.

Sillage betyder doftspår på parfymspråk. Med det menas doft som en parfymbärare lämnar efter sig, till exempel efter att ha lämnat ett rum. En parfym med svag sillage är mer intim, stannar närmare huden. […]Toppnoten är doften du känner precis när du sprutat på dig parfymen. Därefter framträder hjärtnoten, doften som du antagligen kommer att förknippa parfymen med på sikt. Sist kommer basnoten fram, doften som sitter kvar på huden längst, förklarar DN:s parfymexpert vidare.

Posted in Okategoriserade
Scroll to top