Hygien, parfym och doft

Idag är det en självklarhet att hygien är viktigt, att kroppsodör går bort och att parfym samt deodorant hjälper en på vägen. Men så har det inte alltid varit, och det är faktiskt ett förhållandevis ungt fenomen. För ungefär 100 år sedan, under det tidiga 1900-talet slog hygienismen igenom som svaret på alla livets problem. Nästan varenda svensk duschar dagligen, eller åtminstone varannan dag, och praktiskt taget samtliga tvättar sig, skrubbar sig, rakar sig, ansar sig, smörjer in sig och lägger både tid och pengar på att hålla sig rena. Så var inte fallet för bara några decennier sedan då detta snarare skulle ha ansetts som högfärdigt, för att inte tala om onödigt. Idag är det tvärtom, gör man inte det anses man ofta som oren eller äcklig. Rätt hygien och doft, eller åtminstone brist på odör, är krav för att bli socialt accepterad enligt en bra artikel i SvD. Vi bjuder på en liten checklista med grundläggande tips för att hålla sin hygien i trim och hålla sig väldoftande.

  1. Först och främst gäller det att duscha. Dagligen är dock ofta en överdrift. Om du har svettats mycket under dagen eller natten är det bra att duscha dagligen, då gärna med en mild tvål som inte torkar ut huden allt för mycket och det är en bra idé att smörja in huden med en återfuktande kräm eftersom både duschvattnet och tvålen ändå alltid torkar ut. I de flesta fall räcker det gott och väl med varannan dag.
  2. Nästa steg är att använda rätt hygienartiklar och produkter. Tvål ska användas varje gång du duschar, schampo var eller varannan gång. Deodorant och parfym rekommenderas varmt dagligen. Deodoranten kan lika gärna vara parfymfri så att man känner doften av parfymen bättre.
  3. Sista steget i vår hygienguide handlar om att byta kläder lagom frekvent. Det finns inga regler för hur ofta du ska byta kläder, det beror på flera faktorer såsom temperatur, vad du har gjort under dagen, vilken sorts kläder du har och så vidare. Men det finns riktlinjer. Underkläder ska bytas varje dag. Eftersom de byts och tvättas ofta slits de fort, släng gamla och slitna underkläder och ersätt med nya snygga från www.undys.se. Byt strumpor dagligen. T-shirt eller liknande plagg byts varje eller varannan dag. Tjocktröjan kan du ha 3-4 dagar och byxorna 4 dagar. Ungefär. Det beror som sagt vad du gör i kläderna.
Posted in Okategoriserade
Scroll to top