Olika kvinnoideal genom tiderna

Kvinnoidealen har sannerligen skiftat genom tiderna, och lär troligen fortsätta göra det, på gott och ont. Det här är några av de kvinnoideal vi har fått dras med och njuta av:

-Diskretion. Kvinnor har länge fått spela en diskret roll i samhälle och näringsliv, och gärna förpassats till hem och spiselhäll.

–    Fyllighet. Under en härlig tid (för oss brudar som inte tackar nej till en kaka) var det inne med ganska rundlagda kvinnor, så att karlarna fick något att ta i…

–    …vilket kanske var vad som ledde till den mindre sunda pojkighet som på 10- och 20-talet var populär. Det gjorde visserligen att vi fick njuta av billiga kläder, men ibland fick man intrycket av att kvinnligheten var något förtryckt.

–    Kurvighet. Än idag är det nog mången karl som uppskattar ett kjoltyg med lite kurvor. Det här är ett av de ideal vi ser mest av i exempelvis dagens Sverige; timglasfigurer men med ganska låg sammantagen vikt. Tyvärr leder det i vissa fall till den olyckliga kombinationen plastikkirurgi och anorexi, eller liknande inte lika radikala tillstånd. Det är förståeligt att män vill ha mycket bröst och rumpa på sina damer, men det är nog bra om inte mediasamhället lägger allt för mycket krut på att framhäva det, för idealet blir lätt snedvridet och orealistiskt.

– I början av den här listan nämnde vi diskretion. Att kvinnor har behövt finna sig i att förpassas till bakgrunden så mycket och så länge är kanske delvis en förklaring till den nya trend vi ser allt mer av; exhibitionism. I en tid av bloggande och Lady Gaga är det inte ovanligt idag att snubbla över ett ideal som är förhållandevis skrikigt och ”visuellt högljutt”. Roligt som omväxling!

Posted in Okategoriserade
Scroll to top