Sjukdomen kan botas med fettsugning

Att pendla upp och ned i vikt är vanligt för alla, men när man går upp snabbt på kort tid kan man nästan garantera att något inte står rätt till i kroppen och en dold kvinnosjukdom som många kan lida av heter lipödem – och denna går faktiskt att bota genom fettsugning.

Det envisa fettet som du inte blir av med kan vara tecknet på att du lider av en dold kvinnosjukdom som flera lider av i det tysta. Nämligen sjukdomen Lipödem som bryter ut i samband med stora hormonella förändringar i kroppen och ger smärtsymtom och kraftig viktuppgång utan en tydlig anledning till varför man går upp i vikt. Det beror på att sjukdomen ökar kroppens fettceller i storlek och det gör i sin tur att personen ökar i omfång framförallt över stuss, höfter och lår samt över armarna i ett senare stadium. En person som Sveriges Television pratat med vid namn Elin berättar att hon drabbades av sjukdomen i tidig 20-årsålder men att hon inte blev rätt diagnosticerad förrän för bara något år sedan. Då började kampen för rätt vård, vilket heller inte var det lättaste. Men något som man vet med sjukdomen är att den kan botas med hjälp av fettsugning för då sugs de felande cellerna ut ur kroppen – men den behandlingen får patienten betala sur egen ficka då detta faller inom ramen för skönetsplatsik, konstigt nog.

”– Jag tycker det är jättetråkigt. Att veta att det finns en metod som kan göra att min värk försvinner, men att möjligheten inte finns för mig. Många av mina vänner sitter och planerar att ta huslån och här sitter jag och funderar på om jag ska ta ett lån för att göra en operation som gör att jag kan fungera som människa.” läs hela intervjun med Elin här.

Andra behandlingar för att lindra lipödem

En fettsugning kan alltså bota sjukdomen, men för många är den sortens operationer för dyra. Så om man lider av sjukdomen och vill lindra symptomen finns andra behandlingsmetoder, om än inte lika effektiva. Exempelvis kan man få kompressionbehandling och lymfmassage, kostrådgivning och fysisk träning ordinerat genom landstinget. Vill man ha en mer bestående lösning är det dock väl värt att betala för operationen, och anledningen till varför landstinget och vården ej bekostar denna har att göra med att det inte finns tillräckligt med forskning på ämnet ännu vilket gör att man ännu inte kan bedöma hur effektiva olika behandlingsmetoder är.

Posted in Okategoriserade
Scroll to top