Skäm bort huden i sommar

Sommaren kom tidigt i år. Var du förberedd? Eller är du redan röd som en kräfta? Här är några bra tips för hur du skonar och tar hand om din hy i sommarvärmen. Gör solen till hudens vän, istället för dess fiende.

Nu är sommaren här – med svett, salta bad och solstolar i sanden. Skönt – tycker nog de flesta av oss. Men hur mår egentligen din hud av allt det här? UV-strålar som konstant slår ned från ovan och grillar dig.

Lotions och salvor – hindra att huden torkar ut

Fuktbomba dig själv! Unna dig lyxiga återfuktande salvor för ansiktet (ett tips: Köp Dermalogica från hudoteket.se). Det är bra att fylla på med fukt regelbundet, därför rekommenderar vi att du alltid har en liten tub eller sprayflaska med dig i väskan. Se också till att återfukta insidan av kroppen – häll i dig mängder med vatten.

Låt huden ta semester från smink. Att vara sminkad på stranden ser bara konstigt ut. Och om du doppar dig finns risken att allt ändå smetas ut till en sorglig clownmålning. Du kommer vara fin nog med din solbränna och kan lägga sminkbudgeten i semesterkassan istället.

Solskyddsfaktor är A och O för den som vill solbada. Se till att du använder en hög faktor – minst 30. I det svenska språket saknar vi tyvärr distinktionen mellan ”suntanned” och ”sunburned” – och pratar istället om att ”bättra på brännan”, men att bli solbränd – röd och svidande – är aldrig nyttigt för huden. Sola istället långsammare. Men bli inte rädd för solen! Det är viktigt att komma ihåg att solen inte bara har en negativ påverkan på huden. Underhuden behöver solljus för att boosta sin produktion av D-vitamin. Så sola vidare – men se till att göra det säkert och ha inte för bråttom. Så slipper du se ut som en bränd mandel om några år. Är du dessutom utomhus hela dagarna kan det vara en bra idé att investera i några snygga solhattar, så att du slipper solsting.

Om du är otålig finns det sätt att få snabbare resultat utan att bränna sig. Lite puder, eller olja, med rätt nyans på näsa, haka kindben och panna förstärker solbrännan. Det finns också en mängd av brun-utan-sol-produkter du kan ta till.

Scroll to top