Smink till alla hudtoner

Alla tycker vi om att sminka oss och känna oss vackra, men för personer som inte har en hudton i beige nyans har det inte alltid varit så lägg att hitta smink som passar ens hy – förrän nu. Make up-artisten Diarry Maréna har nämligen skapat Sveriges första sminkmärke som passar även mörkare hudtoner!

smink borste 2400 minAtt frossa i snygg ögonskugga i modern nyans eller köpa läppglans i glossiga toner är något vi alla kan göra. Men vad alla svenskar dock inte kunnat göra är att hitta en foundation, en concealer, ett puder eller en rouge i en nyans eller ton som matchat med dennes hudton – och det är något som make up-artisten Diarry Maréna vill ändra på med sin nya sminkkollektion. Hon har nämligen skapat Sveriges första sminkserie för mörkhyade och detta efter att hon upptäckt hur lite makeup det faktiskt fanns här för personer med annan hudfärg än hundra nyanser av beigt. Till Sveriges Radio säger hon bland annat att detta var något hon märkte redan som liten och när hon väl började sminka sig så brukade hon blanda många olika foundations för att försöka hitta rätt nyans vilket är svårt eftersom att grunden i en sminkning är att ha just rätt bas – men som mörk kvinna i Sverige är det svårt att hitta smink som fungerar med mörkare hudnyans och textur. Därför valde hon istället att ta saken i egna händer, och nu står hon alltså som skapare till ett smink för personer med mörkare nyanser i hyn – något som utanför Skandinavien funnits under flera år.

Fick svar att efterfrågan inte fanns

När Maréna, som både arbetat för Kicka och Åhléns, bett sina arbetsgivare att beställa in produkter i mörkare nyanser men då fått svaret att efterfrågan inte finns. Dock är det precis så som Sydsvenskan skriver att det finns olika Facebook-sidor som berör ämnet såsom exempelvis gruppen Black Vogue med sina närmare 7 000 medlemmar som bara växer – så att säga att efterfrågan inte finns är något som inte är sanningsenligt. Och tur är det då att hennes kollektion nu lanseras! I Gefle Dagblad kan man till exempel läsa att kollektionen består av sex uppsättningar med både foundation, puder och rouge alla anpassade efter olika mörka hudtyper och nyanser som tillverkats i Italien.

Kort om sminket:

  • Finns att köpa i onlinebutik i februari
  • Nyanserna heter: Khartoum, Mogadishu, Saint-Louis, Monrovia, Casamance och Dakar vilket kommer från de platser som inspirerat Diarry Maréna eller är namnet på platser hennes släkt har bott.
Scroll to top